Europese publieke sectorleiders definiëren de succesvolle CIO voor de toekomst van digitale openbare dienstverlening
“De publieke sector geeft duidelijk aan dat het essentieel is voor CIO’s om de toekomstige communicatiebehoeften van de burgers te begrijpen. De doelstellingen zijn vastgesteld, terwijl de Europese Digitale Agenda zich richt op het makkelijker maken voor de burgers en bedrijven om overal in Europa te communiceren met overheidsinstanties en om Europese openbare diensten “automatisch om te zetten in elektronische administratie”[1]. Daarbij heeft het een ander doel voor ogen, waaronder de ontwikkeling dat 50 procent van alle burgers tegen 2015[2] digitale overheidsdiensten zullen gebruiken,” stelt Eric Gryson, CEO van Ricoh Belgium & Luxembourg.
Echter, ondanks het optimisme en de steun voor de hedendaagse CIO, toont het onderzoek aan dat meer dan tweederde (68 procent) van de Europese publieke sector-organisaties verre van klaar zijn voor een digitale transformatie. Leidinggevenden uit de publieke sector zeggen dat hoewel hun CIO’s het meest gemotiveerd zijn om veranderingen aan te brengen in de kritische gebieden van het financieel management, klantbetrokkenheid en data/business intelligence, slechts 9 procent in staat is om kritische bedrijfsprocessen te veranderen. Dit zijn de mogelijke redenen voor het langzame veranderingsproces. Bovendien vindt slechts 29 procent een verandering in management als een essentieel CIO-kenmerk, wat van uiterst belang is om nieuwe manieren van werken te introduceren en om de publieke sector te leiden naar het digitale tijdperk.
“Terwijl CIO’s worstelen met het combineren van de vele taken die van hen vereist worden om de digitale transformatie van de publieke sector te leiden, is het geen wonder dat sommige gebieden niet adequaat aangepakt worden,” zegt Eric Gryson. “Terwijl zij zich richten op het overeenstemmen van de juiste technologie met de behoeften van de burgers, worden de bedrijfsprocessen die de technologie verbinden aan de mensen vaak over het hoofd gezien.
Dergelijke processen ondersteunen het dagelijkse werk van medewerkers uit de publieke sector en worden gebruikt bij alle soorten interactie met burgers. Als deze processen volledig geoptimaliseerd worden en geïmplementeerd worden met een effectief change management programma, zullen CIO’s profiteren van een verhoogde kennisdeling, soepelere processen en de mogelijkheid om het proces te versnellen om burgers het digitale tijdperk in te leiden.”
“CIO’s staan niet alleen. Zij hebben de steun van hun vakgenoten bij het leiden van de publieke sector en zij hebben de behoeften van de burgers al als prioriteit in hun agenda staan. De laatste uitdaging is het vinden van de juiste partner om de processen, die ervoor zullen zorgen dat technologieën en mensen samengaan, te evalueren en te optimaliseren. Als het lukt, zijn de beloningen groot. De Europese Commissie heeft berekend dat elektronische aanbestedingen alleen al 100 miljard euro per jaar kunnen besparen en digitale overheidsdiensten de administratiekosten met 15-20 procent kunnen drukken.3 Met effectieve optimalisatie van documentverwerking, kan de sector veilig toegang krijgen tot informatie en efficiënter documenten verwerken. Dit garandeert een vlekkeloze dienstverlening aan de burgers.
Voor meer inzicht in de effecten van de veranderingen in technologiebeleid, ga naar www.ricoh.be/nl
[1] http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/pillar-vii-ict-enabled-benefits-eu-society/action-110-deploy-and-roll-out-digital-services-key-areas